2018-10-24

En kort överblick över litiumjonbatteri

Litiumjonbatterier är ett hållbart och effektivt batteri som kan hjälpa din verksamhet att spara både pengar och tid. Det har kommit att bli en otrolig förbättring mot de batterityper som funnits tidigare på marknaden. Nedan följer en kort beskrivning av litiumjonbatterier.

Vad är ett litiumjonbatteri?

Litiumjonbatterier är laddningsbara batterier med hög energidensitet och är vanliga komponenter i till exempel mobiltelefoner och elbilar. Litiumjon används även som truckbatteri. Till skillnad från litiumbatterier som är utvecklade för engångsbruk använder litiumjonbatterier inlagrad litiumförening istället för metalliskt litium som elektrodmaterial. I batteriet rör sig litiumjoner från den negativa elektroden till den positiva elektroden när det laddas ur och sedan tillbaka igen när det laddas. Litiumjonbatterier är också ofta lättare än andra typer av uppladdningsbara batterier med samma kapacitet och storlek.

Litiumjonbatterier erbjuder en oöverträffad kombination av hög energi och energidensitet, vilket gör dem till ett föredraget alternativ för teknik inom bärbar elektronik, elverktyg och elektriska fordon. Den höga energieffektiviteten hos Litiumjonbatterier gör att de också kan användas inom olika elnätverk - bland annat för att förbättra kvaliteten på energi hämtad från vind- och solkraftverk samt andra typer av förnybara källor. Det gör dem till ett säkert och miljövänligt alternativ som har skapat stort intresse inom både industri och statliga finansieringsbolag. Detta har även lett till att forskningen inom litiumjonbatterier har ökat mycket under de senaste åren.

Hur tillverkas ett litiumjonbatteri?

Litiumjonbatterier tillverkas i en mängd former och storlekar. De kan vara cylindriska och likna ett klassiskt AA-batteri, eller vara format som en kvadrat eller rektangel. På insidan ser dock alla ut på ungefär samma sätt. Till stor del liknar den mekaniska uppbyggnaden den som går att hitta hos NiCd och NiMH-cellen. Man sätter in negativa och positiva elektroder som är utformade som tunna och böjbara skivor. Dessa är i sin tur inlindade i ett separerande skikt och placeras därefter i en behållare.

De tre huvudkomponenterna i ett litiumjonbatteri är elektrolyten (litiumsalt i en organisk lösning), anoden (gjord av kol, vanligen grafit) och katoden (en metalloxid, till exempel litiumkoboltoxid). Alelion Energy Systems erbjuder tjänsten där du kan få ett skräddarsydda batteripaket bestående av små, kraftfulla, långlivade, miljövänliga battericeller. På så sätt kan de hjälpa dig att skapa attraktiva energilösningar i alla möjliga storlekar och former, anpassat för ditt specifika ändamål. De har även fokuserat mycket på att ta fram ett unikt och kraftfullt truckbatteri av litiumtyp.  

Vad används ett litiumjonbatteri till?

Litiumjonbatterier har kommit att bli oerhört populära. Du kan hitta dem i bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner och elektriska fordon. Populariteten beror på att de är ett av alla de laddningsbara batterier med högst energidensitet tillgängliga på marknaden. När Alelion startade sin verksamhet år 2006 var de pionjärer inom litiumjonbatteritekniken. De har även öppnat upp för möjligheten att använda litiumjon som truckbatteri. På så sätt behöver du inte lägga tid på underhållning, låta laddare ta upp onödigt mycket plats eller skapa utrymme för särskilda laddrum. Denna innovativa ger helt unika egenskaper med stora produktivitetsförbättringar i verksamheten. För en gaffeltruck är ett kraftfullt batteri av yttersta vikt för att det inte ska laddas ur för ofta och på så sätt störa den dagliga verksamheten. Det skapar nytta både för era affärer och för den gemensamma miljön.Litiumjonbatterierna ser till att både små och stora företag kan möjliggöra för långsiktiga besparingar. Med sin breda erfarenhet av fordons- och materialhanteringsindustrin kan Alelion leverera produkter i världsklass.

Varför växer behovet av litiumjonbatteri?

Litiumjonbatterier har blivit så populära tack vare sina många viktiga fördelar jämfört med konkurrerande modeller. De är lättare, laddas snabbare och håller längre. Litiumjonbatterier kan dessutom rymma en stor mängd energi, vilket har gjort att de flesta mobiltelefontillverkare har bytt till litiumjonbatterier. Detta ger dig ett batteri med mindre storlek, men med längre batteritid än andra uppladdningsbara batterier av liknande typ. De är dessutom helt fria från tillsatser av tungmetallerna kvicksilver, kadmium och bly vilket gör dem mer skonsamma mot miljön. En annan anledning till varför behovet är stort är på grund av batteriernas långa livslängd. Ett litiumjonbatteri tappar cirka 5 procent av sin laddning per månad, medan ett nickel-metallhydridbatteri tappar 20 procent under samma tidsperiod. Det har heller inget laddningsminne vilket betyder att du inte behöver ladda ur batteriet helt vid varje urladdning för att det ska hålla bättre.