2018-10-24

En guide över olika industriella batterityper

Batterier är en källa till elektrisk energi som de får genom en eller flera elektrokemiska celler efter att det omvandlat lagrad kemisk energi. Batterier är en viktig strömkälla i dagens samhälle, både för hushåll och industri. Även om de allra flesta batterianvändare inte stöter på några andra än vanligt förekommande batterier så som alkaliska AAA-batterier eller litiumbatteriet CR2032 så finns det även de varianter som driver de tyngre maskiner. Det kan handla om batterier för olika typer av, verktyg, telekommunikation, järnväg eller liknande. Nedan följer en lista på några av de batterier som används för industriellt bruk.

Litiumjonbatteri - Inom denna typ av batterier har utvecklingen gått snabbt den senaste tiden. De har en mängd olika användningsområden och har hög energitäthet samtidigt som de är snälla mot miljön. Många tillverkare inom teknik har därför valt att byta ut sina gamla batterier mot litiumjonbatterier, till exempel för mobiltelefoner, datorer och videokameror, men även vissa elbilar har valt att använda sig av denna batterityp. De används även inom industriella miljöer som till exempel truckbatteri. Användare inom industri och logistik har börjat uppskatta fördelarna med litiumjonbatterier jämfört med vanliga blybatterier.

Ventilreglerade blybatterier (VRLA) - Dessa typer av batterier behöver inte fyllas på med vatten och kallas därför ofta för underhållsfria och täta batterier. De kan installeras på flera olika sätt, både stående på sidan eller liggande, utan att riskera att elektrolyt läcker ut. Varför de kallas för ventilreglerade beror på att de har en backventil vid varje cell som ser till att släppa ut gas om trycket blir för högt, men ser även till att inte släppa in någon luft. Batteritypen är vanlig att använda för telekomapplikationer, solceller, järnväxlar och signaler.

Våta batterier - Dessa batterier kallas för Flooded Batteries på engelska. Inkluderar bland annat bilbatterier eller startbatterier, fritids och marinbatterier samt Deep Cycle. Dessa får varken användas eller laddas inomhus då de ger ifrån sig gaser vid laddning.

Olika användningsområden för litiumjonbatterier och alkaliska batterier

Batterier kan delas in i två större kategorier - primära batterier och sekundära batterier. Primära batterier är de som inte går att återanvända medan de sekundära batterierna är uppladdningsbara. Alkaliska batterier, silveroxidbatterier och Zink-kol-batterier är exempel på primära batterier medan litiumbatterier och blysyrabatterier tillhör den sekundära kategorin.

Alkaliska batterier är en av världens vanligaste batterityper och är utvecklade för lång hållbarhet. De återfinns i bland annat fjärrkontroller, leksaker, klockor och radioapparater. Deras långa livslängd gör dem också perfekta att använda i digitalkameror och musikspelare.

Litiumbatterier har även en lång livslängd och används för till exempel miniräknare, klockor, vågar, stoppur och leksaker. I många fall kan litiumbatterier ersätta alkaliska batterier för en ännu längre batteritid.

Litiumjonbatterier blir allt vanligare tack vare dess mångsidighet och låga påverkan på miljön. Litiumjonbatterier är ett övergripande namn för den teknologi där litiumjoner medverkar i de primära elektrokemiska laddnings- och urladdningsreaktionerna. De används bland annat i modern teknik så som smartphones, laptops och surfplattor. De är också vanligt förekommande i elfordon så som elbilar, elcyklar och elektriska rullstolar. För elektriska fordon i industrimiljöer, så som exempelvis en gaffeltruck, är detta batteri mycket användbart. Litiumjonbatterier ökar effektiviteten i fordonet tack vare dess låga vikt och storlek jämfört med vanliga blysyra-batterier.  

Effektiv energilagring med batteri

Ett litiumjonbatteri ersätter idag andra batterier inom allt fler applikationer, både vad gäller hushåll och industrier, vilket dess låga vikt och utmärkta effektegenskaper har bidragit till. De är en viktig faktor för utvecklingen av framtida elektriska drivenheter och kan, beroende på modell, användas som energibank för bland annat eldrivna hybridbilar och elektriska truckar.

De har även blivit ett intressant ämne i och med vikten av att kunna lagra energi utan att direkt behöva använda den. Istället för att förlita sig på sol-, vatten och vindkraftverk som påverkas av säsong och temperaturväxling kan energilagring ske med batteri. Det är ett smart sätt att backup-lagra el för att vara säker på att kunna använda den när den verkligen behövs.

Alelion har stor passion för just batteriteknologi baserat på litiumjoner. Att kunna erbjuda tillämpningar som inte bara är skonsamma för miljön utan som också ger konkurrenskraftig driftsekonomi på lång sikt är av största vikt. Där har man till exempel skapat lösningar för gaffeltruck, där batteri av litiumjonmodell används Istället för blybatterier. Läs gärna mer och ta del av arbetet inom SmartPower och energilagring med batteri.