Energilagring batteri

Under de senaste decennierna har medvetenheten om att vi alla behöver ställa om vår energikonsumtion ökat i takt med nya rapporter om global uppvärmning med katastrofala följder. Som ett svar på detta växer Sol- och vindkraft i rasande takt och är ett av de viktigaste områdena för att minska den globala uppvärmningen. Framförallt lösningar för solenergi blivit betydligt billigare och effektivare än för bara något år sedan.

Dock så har solenergi och vindkraft sina nackdelar. Nämligen att de är beroende av väderlek och energiproduktionen beror på rådande väderförhållanden. Eftersom den energi som produceras och den energi som används måste matcha varandra är det enutmaning med denna typ av energi. Ett sätt att möta denna utmaning är att använda energilagring batteri för att spara energin. 

I stort sett sedan elektricitet blev känt för oss har vi letat efter tekniker att bevara dess energi utan att behöva använda den i samma sekund som den uppstår. Att lagra energi är inte heller något nytt fenomen men istället för att använda batterier har man lagrat diesel, bensin eller ved. Efter batteriets födelse på 1800-talet har tekniken utvecklats enormt och idag står Alelion som ett av de främsta företagen inom energilagring och energilagringssystem.

Investering

Ett energilagringssystem är en investering som betalar av sig över tid. Litiumjonbatterier från ett lagringsföretag för förnybar energi kombinerat med exempelvis en solcellsanläggning eller en vindkraftsanläggning kommer att sänka energiproduktionen avsevärt förutsatt att energiproduktionen från sol- eller vindkraften är tillräckligt stor.

Ett problem för vissa som investerar i litiumjonbatterier för truckar eller andra industriella applikationer är att energikonsumtionen blir ojämn. Det vill säga att om 20 litiumjonbatterier laddas samtidigt drar de så pass mycket ström att energikonsumtionen skjuter i höjden. Genom att lagra energi för att ladda truckar och batteridrivna industrifordon undviker man dessa peakar och jämnar ut energitopparna över dagen.

Producerar din anläggning energi som ni inte använder finns möjligheten att sälja energi tillbaka till elnätet, på så vis betalas investeringen av snabbare. Förutom en rent ekonomisk investering är ett energilagringssystem en investering för miljö och klimat.

Hållbart alternativ

Det enda hållbara alternativet för att lagra energi till ett rimligt pris i större skala är i dagsläget litiumjonbatterier. För småskalig energilagring används fortfarande blysyrabatterier vilket inte är en lika effektiv lösning då batterierna har en livslängd på 4-5 år medans litiumjonbatterier har en livslängd på minst 15 år.

När ett blysyrabatterier laddas avger det farlig knallgas som kan explodera. Blysyrabatterier tappar dessutom mycket spänning när det inte används. De innehåller också stora mängder bly som är giftigt. Idag är bly förbjudet i de allra flesta produkter på grund av dess negativa påverkan på miljön. Bly är dock fortfarande tillåtet att använda i batterier.

Intressant litiumjonbatteri fakta är att en enhet för energilagring med litiumjonteknik kan lagra dubbelt så mycket energi som en enhet i samma storlek med blysyrabatterier. Energitätheten i en battericell från Alelion är alltså dubbelt så effektiv som i ett konventionellt batteri. Våra battericeller har en levnadslängd som är tre gånger längre än ett blysyrabatteri.

 

 

News

News

2018-09-03 Ministerial visit to Alelion's new factory powers up a shared green vision

Energy Minister Ibrahim Baylan discussed electric mobility, innovation and green energy with the West Swedish Chamber of Commerce and Alelion, while touring their brand new Lithium-Ion battery factory - at the heart of Sweden's largest green energy mobility initiative.

News

2017-03-02 Alelion is looking for new employees

Alelion is growing and is hiring to extend the team.

News

2016-12-13 New recruitments

Alelion reinforces with five new recruitments

News

2016-09-09 Cooperation between Alelion and Crown on Lithium-Ion forklift batteries

At the IMHX exhibition, starting September 13th in Birmingham, a selected range of Alelion’s energy storage products, such as the 48-Volt Lithium-Ion forklift batteries, will be visible at the Crown stand 10J61.

News

2016-09-08 Alelion continues expansion

We are pleased to welcome to our team Åsa Nordström and Magnus Spjelkavik.

News

2016-09-06 Alelion gets its first order outside of Europe. A distribution centre in Australia chooses lithium-ion batteries for their forklifts.

The total order value for the project runs up to SEK 12 million and Alelion has received its first partial order of SEK 4.45 million. A newly built central warehouse has chosen to equip its complete fleet of forklifts with lithium-ion-batteries from Alelion.

News

2016-09-05 Alelion undergoes ISO-audit without any remark

In September a current audit concerning ISO-9001 and ISO-14001 was performed without any remark

News

2016-06-21 Trading begins in Alelion on Nasdaq First North today June 21

Alelion Energy Systems AB (publ), a leading supplier of environmentally friendly lithium-ion energy storage systems for industrial trucks, implements listing of shares and warrants on the Nasdaq First North after passing the listing application. The first trading of the shares will be today 21 June 2016 and for TO1 on 30 June.

News

2016-04-11 Alelion Batteries AB is looking for a Sales Engineer

We are looking for sales engineers that likes and feels at home in an international environment.

News

2016-03-31 Alelion reinforces

Peter Tammpere will join Alelion as Systems Engineer in the Alelion R&D department.

News

2016-03-18 Website Update

We have refreshed our website

News

2016-03-03 Alelion continues expansion

Alexander Karlsson has been recruited as R&D engineer.

News

2015-12-18 New Director of Finance

The Alelion team continues to grow. The latest step is with a new Director of Finance