Energilagring batteri

Under de senaste decennierna har medvetenheten om att vi alla behöver ställa om vår energikonsumtion ökat i takt med nya rapporter om global uppvärmning med katastrofala följder. Som ett svar på detta växer Sol- och vindkraft i rasande takt och är ett av de viktigaste områdena för att minska den globala uppvärmningen. Framförallt lösningar för solenergi blivit betydligt billigare och effektivare än för bara något år sedan.

Dock så har solenergi och vindkraft sina nackdelar. Nämligen att de är beroende av väderlek och energiproduktionen beror på rådande väderförhållanden. Eftersom den energi som produceras och den energi som används måste matcha varandra är det enutmaning med denna typ av energi. Ett sätt att möta denna utmaning är att använda energilagring batteri för att spara energin. 

I stort sett sedan elektricitet blev känt för oss har vi letat efter tekniker att bevara dess energi utan att behöva använda den i samma sekund som den uppstår. Att lagra energi är inte heller något nytt fenomen men istället för att använda batterier har man lagrat diesel, bensin eller ved. Efter batteriets födelse på 1800-talet har tekniken utvecklats enormt och idag står Alelion som ett av de främsta företagen inom energilagring och energilagringssystem.

Investering

Ett energilagringssystem är en investering som betalar av sig över tid. Litiumjonbatterier från ett lagringsföretag för förnybar energi kombinerat med exempelvis en solcellsanläggning eller en vindkraftsanläggning kommer att sänka energiproduktionen avsevärt förutsatt att energiproduktionen från sol- eller vindkraften är tillräckligt stor.

Ett problem för vissa som investerar i litiumjonbatterier för truckar eller andra industriella applikationer är att energikonsumtionen blir ojämn. Det vill säga att om 20 litiumjonbatterier laddas samtidigt drar de så pass mycket ström att energikonsumtionen skjuter i höjden. Genom att lagra energi för att ladda truckar och batteridrivna industrifordon undviker man dessa peakar och jämnar ut energitopparna över dagen.

Producerar din anläggning energi som ni inte använder finns möjligheten att sälja energi tillbaka till elnätet, på så vis betalas investeringen av snabbare. Förutom en rent ekonomisk investering är ett energilagringssystem en investering för miljö och klimat.

Hållbart alternativ

Det enda hållbara alternativet för att lagra energi till ett rimligt pris i större skala är i dagsläget litiumjonbatterier. För småskalig energilagring används fortfarande blysyrabatterier vilket inte är en lika effektiv lösning då batterierna har en livslängd på 4-5 år medans litiumjonbatterier har en livslängd på minst 15 år.

När ett blysyrabatterier laddas avger det farlig knallgas som kan explodera. Blysyrabatterier tappar dessutom mycket spänning när det inte används. De innehåller också stora mängder bly som är giftigt. Idag är bly förbjudet i de allra flesta produkter på grund av dess negativa påverkan på miljön. Bly är dock fortfarande tillåtet att använda i batterier.

Intressant litiumjonbatteri fakta är att en enhet för energilagring med litiumjonteknik kan lagra dubbelt så mycket energi som en enhet i samma storlek med blysyrabatterier. Energitätheten i en battericell från Alelion är alltså dubbelt så effektiv som i ett konventionellt batteri. Våra battericeller har en levnadslängd som är tre gånger längre än ett blysyrabatteri.

 

 

Nachrichten

News

2016-09-09 Kooperation zwischen Alelion und Crown für Lithium - Ionen Gabelstapler Batterien

Auf der diesjährigen IMHX Ausstellung, beginnend am 13. September in Birmingham, werden eine Anzahl von ausgewählte Produkten von Alelion Energie Storage Products zu sehen sein, unter diesen befinden sich zum Beispiel die 48-Volt-Lithium-Ionen-Batterie Gegengewichtsstapler, welche auf dem CROWN Messestand 10J61 zu sehen ist.

News

2016-09-08 Alelion expandiert weiter

Wir freuen uns, in unserem Team Åsa Nordström und Magnus Spjelkavik willkommen zu heissen.

News

2016-09-06 Alelion erhält den ersten Auftrag außerhalb Europas. Ein Distributionszentrum in Australien wählt die Lithium-Ionen-Batterien für ihre Gabelstapler.

Der Gesamtauftragswert für das Projekt beläuft sich auf bis zu 12 Millionen SEK. Alelion's Anteil an diesem Auftrag ist mit ca. 4,45 Millionen zu beziffern. Ein neu gebautes Zentrallager hat sich entschieden, seine gesamte Gabelstaplerflotte mit Lithium-Ionen-Batterien von Alelion auszustatten.

News

2016-06-21 Handel beginnt in Alelion an der Nasdaq First North heute 21. Juni

Alelion Energy Systems AB (publ), a leading supplier of environmentally friendly lithium-ion energy storage systems for industrial trucks, implements listing of shares and warrants on the Nasdaq First North after passing the listing application. The first trading of the shares will be today 21 June 2016 and for TO1 on 30 June.

News

2016-04-11 Alelion Batteries AB sucht eine(n) Verkaufsingenieur(in)

Alelion sucht eine(n) Verkaufsingenieur(in), der/die sich in einem internationalen Umfeld wohlfühlt.

News

2016-03-31 Alelion reinforces

Peter Tammpere will join Alelion as Systems Engineer in the Alelion R&D department.

News

2016-03-18 Website Update

We have refreshed our website

News

2016-03-03 Alelion continues expansion

Alexander Karlsson has been recruited as R&D engineer.

News

2015-12-18 New Director of Finance

The Alelion team continues to grow. The latest step is with a new Director of Finance